Историјат

Јавна установа Основна школа „ИВО АНДРИЋ“ Ђулићи, почела је са радом у школској 1953/1954. години. Школа је тада носила назив „Бранко Маркочевић“ по локалном патриоти, члану КПЈ, стријељаном 1941. године у Госпићу. Школа је почела рад као четвероразредна, потом као шесторазредна и на крају као потпуна осмогодишња школа.

До школске 1979/80. године обухватала је шире школско подручје и достигла велики број ученика ( око 1800 ), а тада је формирана друга школа у Теслићу ( „Браћа Рибар“ – касније „Вук Караџић“ ), те је дио школског подручја ( ПО Осивица, Мемић Брдо, Ружевић и Барићи ) припао новој школи.

Централна школа је смјештена поред магистралног пута Теслић – Бањалука, у насељеном мјесту Ђулићи ( приградско подручје ). Од 2000. године у самом подручју око школе су изграђена нова насеља ( Малињак, Вуковача, Бријестови и Крушковице ) што је допринијело и стабилности овог школског подручја.

У близини школе је и мање насеље Рома. Од раније и посљедњих година је још донирано пар кућа ромским породицама, тако да у школи има увијек и пар ученика из ове популације који се редовно уписују и похађају школу.

Школа данас има, поред централног објекта и три подручна одјељења: Горњи теслић, Горњи Ранковић и Влајићи. Ова подручна одјељења су петоразредна и у њима се настава изводи и у комбинованим и у чистим одјељењима.

Донацијом Владе Норвешке школа је реконструисана 2000. године, а 2010. године школа је, захваљујући средствима Министарства просвјете и културе РС, добила салу за физичко васпитање и додатни учионички простор, чиме су стечени услови за нормалан рад школе. У свом досадашњем раду, а и сада, школа је постизала и постиже запажене резултате у наставним и ваннаставним активностима.

Данас школа броји око 440 ученика, а нажалост из године у годину тај број опада због свеприсутних демографских миграција.

Историјат школе – прилози за монографију: